[TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Poradniki i artykuły

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez trz3c1 » 20 paź 2015, o 15:41

Jeżeli ktoś ma neta w UPC służę pomocą:)

Wypiszę w pkt co i jak ja mam na modemie od UPC ustawione

ZAPISUJEMY ZMIANY PO KAŻDEJ ZMIANIE

1. wpisujemy w adres przeglądarki 192.168.0.1 i logujemy się na modem przy użyciu loginu i hasła od UPC
2. Wchodzimy w opcję "Zaawansowane" następnie "Zapora Firewall" i ustawiamy tak jak na obrazku poniżej
Spoiler:

3. Następnie wchodzimy w Host DMZ i wpisujemy nasz adres konsoli
Spoiler:

4 kolejnym krokiem jest dodanie portów
Spoiler:

5 teraz klikamy na opcje i zaznaczamy kwadracik UPnP.

zapisujemy ustawienia zamykamy przeglądarkę odpalamy konsole i wpisujemy tam porty
Data Port 3072 Broadcast Port 3071
Nie sztuka zabić muchę przednią szybą....sztuka zrobić to boczną
Avatar użytkownika
User
 
Posty: 47
Lokalizacja: Warszawa
Konsola: Xbox360 Slim E + RGH
Podziękowania: 3

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez morf81 » 20 paź 2015, o 16:20

Co prawda neta w upc nie mam, ale za chęci leci plus ;)
Avatar użytkownika
Administrator
 
Posty: 5878
Konsola: Xbox One Slim, Xbox 360 Slim
Podziękowania: 1989

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez kre2 » 21 paź 2015, o 20:32

4 kolejnym krokiem jest dodanie portów


Po co przekierowywać porty, skoro wcześniej ustawiło się DMZ na konsole ?
Przecież DMZ to automatyczne otworzenie i przekierowanie portów na wskazany host w sieci...
".... A kiedy przyjdzie Jezus , pokazemy mu tabliczke, z kierunkiem na Wieliczke :D "
Percival Schutenbach - Satansimus
Spawacz Konstrukcji Drewnianych
Ekspert
 
Posty: 1233
Lokalizacja: DDZ, Dzierżoniów, Dżersi Sitej :D
Konsola: Trinity S-RGH - Ace v2 by 15432
Podziękowania: 290

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez trz3c1 » 21 paź 2015, o 21:52

kre2 napisał(a):
4 kolejnym krokiem jest dodanie portów


Po co przekierowywać porty, skoro wcześniej ustawiło się DMZ na konsole ?
Przecież DMZ to automatyczne otworzenie i przekierowanie portów na wskazany host w sieci...

Tak kazał zrobic Pan z działu technicznego UPC
Nie sztuka zabić muchę przednią szybą....sztuka zrobić to boczną
Avatar użytkownika
User
 
Posty: 47
Lokalizacja: Warszawa
Konsola: Xbox360 Slim E + RGH
Podziękowania: 3

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez kre2 » 22 paź 2015, o 06:07

Ano tak do przewidzenia :) oni zawsze każą robić wszystko co idiotyczne :D

Bez przekierowania portów w tym scenariuszu też zadziała (a przynajmniej jak router poprawnie ustawia DMZ powinno ) :)

Jednak IMO, to punkt z DMZ bym pominął i zrobił zwykłe przekierowanie, tak w ramach bezpieczeństwa jak i zarówno tym samym zostawił bym przyszłościową furtkę dla przekierowań portów na inne urządzenia w innym celu np. przekierowanie portów do pobierania torrentów na komputerach itp.
".... A kiedy przyjdzie Jezus , pokazemy mu tabliczke, z kierunkiem na Wieliczke :D "
Percival Schutenbach - Satansimus
Spawacz Konstrukcji Drewnianych
Ekspert
 
Posty: 1233
Lokalizacja: DDZ, Dzierżoniów, Dżersi Sitej :D
Konsola: Trinity S-RGH - Ace v2 by 15432
Podziękowania: 290

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez trz3c1 » 25 paź 2015, o 21:41

kre2 napisał(a):Ano tak do przewidzenia :) oni zawsze każą robić wszystko co idiotyczne :D

Bez przekierowania portów w tym scenariuszu też zadziała (a przynajmniej jak router poprawnie ustawia DMZ powinno ) :)

Jednak IMO, to punkt z DMZ bym pominął i zrobił zwykłe przekierowanie, tak w ramach bezpieczeństwa jak i zarówno tym samym zostawił bym przyszłościową furtkę dla przekierowań portów na inne urządzenia w innym celu np. przekierowanie portów do pobierania torrentów na komputerach itp.


A wie ktoś jak w UPC modem technicolor ustawić statyczne ip?
Nie sztuka zabić muchę przednią szybą....sztuka zrobić to boczną
Avatar użytkownika
User
 
Posty: 47
Lokalizacja: Warszawa
Konsola: Xbox360 Slim E + RGH
Podziękowania: 3

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez kre2 » 26 paź 2015, o 07:24

statyczne zewnętrzne czy wewnętrzne ?

Zewnętrznego nie ustawisz, ale UPC daje długie Lease Time'y na DHCP więc jak nie będziesz go odłączał od prądu jakiś czas, to później po restarcie modemu pozostanie stary adres IP.

A wewnętrzne, to trzeba by do instrukcji zajrzeć ;)
".... A kiedy przyjdzie Jezus , pokazemy mu tabliczke, z kierunkiem na Wieliczke :D "
Percival Schutenbach - Satansimus
Spawacz Konstrukcji Drewnianych
Ekspert
 
Posty: 1233
Lokalizacja: DDZ, Dzierżoniów, Dżersi Sitej :D
Konsola: Trinity S-RGH - Ace v2 by 15432
Podziękowania: 290

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez kamilolos123 » 17 lis 2015, o 13:30

Obrazek

Zrobiłem i tak i tak a dalej konsola jest na fail... Już nie wiem jak mam to ustawić żeby to działało ;/ Router jest z Plusa
User
 
Posty: 73
Lokalizacja: Miechów
Konsola: Slim Corona
Podziękowania: 6

Poprzednia strona

Powrót do Poradniki/Tutoriale

Kto przegląda temat

Użytkownicy przeglądający ten temat: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość