[TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Poradniki i artykuły

[TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w router

Postprzez Record223 » 14 gru 2013, o 11:48

Witam serdecznie :)

PORADNIK PRZEZNACZONY DLA ROUTERÓW Z WYŁĄCZONYM FILTROWANIEM MAC ADRESS! Później rozpiszę jak dodać konsolę do routera z MacAdreesem!


Zauważyłem, że wiele osób ma problem z ustawieniem swoich routerów, ja osobiście również miałem z tym problem, ale po dużych oględzinach i testach doszedłem do odpowiedniego rezultatu. Osobiście robiłem go na Thomson Alcatel twg870ug (od UPC) oraz Pentagramie. Jak to wygląda spróbuje wyjaśnić w opisie niżej.

1. Wchodzimy jako administrator do naszego routera, wcześniej musimy sprawdzić czy nasza konsola jest podłączona do internetu ( czy w FSD w lewym-dolnym rogu wyświetla się IP). Jeżeli tak, to przechodzimy dalej.

2. Udajemy się do zakładki, gdzie możemy nadawać porty dla naszych urządzeń - u mnie nazywa się to Port Forwarding.

3. Wchodzimy tak i włączamy ADD/Dodaj (zależy od routera).

4. Powinno nam wyskoczyć Menu z możliwością wpisania IP naszego urządzenia, Portu Początkowego(START) , Portu Końcowego (END) oraz Protokołu(Protocol). Również może być opis itp, nasz tylko obchodzą te, które wymieniłem.

5. I tutaj zaczynamy zabawę. IP urządzenia podajemy takie, które wyskakuje nam w FSD. Zazwyczaj jest 192.168.X.X (tam gdzie x będą liczby, u mnie jest to 0.16 )

6. Kolejnym krokiem jest wpisanie portu początkowego i końcowego - wpisujemy tutaj domyślnie 3071-3072[lub 9050-9051] ( Start-End ), w przypadku moich dwóch routerów to zadziałało.

7. Teraz dochodzimy do momentu protokołu. Mamy do wyboru UDP/TCP/BOTH. Protokół BOTH jest to TCP i UDP w jednym, więc dajemy właśnie tą opcje.

8. Jeżeli jest to możliwe, dajemy sobie opis XboxLiNK, tak abyśmy wiedzieli od czego są te porty ( nie musi tego być ).

9. Dajemy zapisz.


Pierwsza część skończona, teraz musimy udać się do miejsca gdzie będziemy posiadać OPCJE KONFIGURACYJNE ROUTERA - mówie tutaj o możliwości włączenia/wyłączenia UPnP - będzie to potrzebne w sumie, u mnie musiało być odblokowane.

1. Wchodzimy w OPCJE KONFIGURACYJNE ROUTERA
2. Następnie wyszukujemy UPnP i zaznaczamy ENABLE/Ptaszek czy cokolwiek tam może być.
3. Następnie zapisujemy i możemy w sumie zresetować swój router.


Teraz przechodzimy do swojej konsoli i wchodzimy ponownie do FSD. Kolejnym krokiem będzie sprawdzenie czy wyświetla nam PASS w naszych opcjach. W tym przypadku udajemy się do Settings/Plugins Settings i wchodzimy tam w odpowiednią opcje, gdzie możemy przestestować dostęp. W tym momencie powinno nam wyświetlić wszędzie PASS. Oczywiście, musimy również połączyć się do JQE360.com :0

Dodam później VIDEO-Tutorial, tylko potrzebuje chwilki czasu na nagranie :)
W razie czego, proszę o komentarze, jeśli się mylę. Tak jak mówię, zrobiłem to w ten sposób i zadziało.

Pozdrawiam :)


PORADNIK MOJEGO AUTORSTWA, NA INNYM FORUM MOGĘ BYĆ POD INNYM NICKIEM! Meganz32/Record
Pomoc przy xboxach :3 Pisz śmiało zawsze pomogę.
RGH/ LT 2.0/LT 3.0

Montowanie RGH/2.0 oraz JTAG
Avatar użytkownika
User
 
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Konsola: Xbox360 PHAT JASPER RGH2
Podziękowania: 12

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez kre2 » 14 gru 2013, o 14:26

Teoria piękna ;) tylko szkoda, że producenci router'ów dają takie różne oprogramowania w nich, bo byłby 100% działający tutek dla każdego ;)
".... A kiedy przyjdzie Jezus , pokazemy mu tabliczke, z kierunkiem na Wieliczke :D "
Percival Schutenbach - Satansimus
Spawacz Konstrukcji Drewnianych
Ekspert
 
Posty: 1225
Lokalizacja: DDZ, Dzierżoniów, Dżersi Sitej :D
Konsola: Trinity S-RGH - Ace v2 by 15432
Podziękowania: 287

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez Record223 » 14 gru 2013, o 14:39

Co prawda, ten sposób, który tutaj opisałem działa w 100% bo każdy router ma tą samą funkcję. Owszem jedne są banalne wystarczy tylko wpisać i zatwierdzić, a w moim od UPC niestety trzeba się namachać i wiedzieć czym się różni. Dlatego przygotuje może VIDEOtutka tylko muszę program do nagrywania z x'a ściągnąć.
Pomoc przy xboxach :3 Pisz śmiało zawsze pomogę.
RGH/ LT 2.0/LT 3.0

Montowanie RGH/2.0 oraz JTAG
Avatar użytkownika
User
Autor tematu
 
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Konsola: Xbox360 PHAT JASPER RGH2
Podziękowania: 12

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez morf81 » 14 gru 2013, o 18:44

Duży plus za poradnik :)
Avatar użytkownika
Administrator
 
Posty: 5812
Konsola: Xbox One Slim 2TB
Podziękowania: 1979

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez dawidc6 » 17 gru 2013, o 08:37

Ja mam technicolor z UPC i w przekazywaniu mam odblokowane porty 3071 i 3072 ale sprobuje jeszcze z tym 9050 i 9051. Reset routera jest konieczny czy wystarczy dac zapisz?
Avatar użytkownika
User
 
Posty: 76
Konsola: Elite RGH
Podziękowania: 7

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez kre2 » 17 gru 2013, o 10:08

nie na każdym routerze trzeba restartować, każdy router ma te same funkcje, ale gdzie niegdzie jest port forwarding, a gdzie niegdzie Virtual servers itp.
Nie zawsze przekierowania działają, czasem jest to wina softu czasem samego routera, dlatego fajnie, że ktoś to opisał, ale obawiam się "świeżakom" na niewiele się to przyda :)
".... A kiedy przyjdzie Jezus , pokazemy mu tabliczke, z kierunkiem na Wieliczke :D "
Percival Schutenbach - Satansimus
Spawacz Konstrukcji Drewnianych
Ekspert
 
Posty: 1225
Lokalizacja: DDZ, Dzierżoniów, Dżersi Sitej :D
Konsola: Trinity S-RGH - Ace v2 by 15432
Podziękowania: 287

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez zurawek » 17 gru 2013, o 10:49

@up tez jestem swiezak a jednak sie udalo. podam tu teraz co i jak na moim przykladzie

w modelu tp linka TL-WR740N [przypuszczam ze dla wiekszosci tp linkow bedzie tak samo] wyglada to nastepujaco:
-Forwarding:
-- Virtual Servers
i tutaj dodajemy [Add New]
Service Port: 3071-3072
IP Address: 192.168.x.x [wiadomo adres konsoli]
Protocol: ALL
zapisujemy [reszte zostawiajac jak jest] klikajac na save i restart routera.
na konsoli robiac test nie musi wcale byc na portach pass. najlepszym testem na to czy dziala jest odpalenie gry i wejscie w linka
tyle ode mnie na temat
podziekuj jesli napisalem cos co ci sie przyda
Avatar użytkownika
User
 
Posty: 572
Podziękowania: 256

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez dawidc6 » 17 gru 2013, o 11:50

Ja spróbuję zmienić jeszcze porty w konsoli na 9050-9051 i je odblokować w routerze.Tylko jaki port ma byc broadcastem? Ten 9050 czy 9051?
Avatar użytkownika
User
 
Posty: 76
Konsola: Elite RGH
Podziękowania: 7

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez dejwio » 22 gru 2013, o 13:06

Witam jestem nowy juz od tygodnia mecze sie z podlaczeniem konsoli do routera (d-link dir 300) przy wpisaniuu adresu ip konsoli portów 3071 3072 i zatwierdzeniu wyskakuje komunikat : invalid ip address ! the ip and addresses should be in the same network.
wie ktos o co chodzi ?
User
 
Posty: 4
Konsola: trinity/slim

Re: [TUTORIAL] Jak poprawnie skonfigurować porty do RGH w ro

Postprzez kre2 » 22 gru 2013, o 14:49

przed ostatni oktet, czyli trzecia cyfra po drugiej kropce ;P jest inna niż ta na która wskazuje Twoja sieć
".... A kiedy przyjdzie Jezus , pokazemy mu tabliczke, z kierunkiem na Wieliczke :D "
Percival Schutenbach - Satansimus
Spawacz Konstrukcji Drewnianych
Ekspert
 
Posty: 1225
Lokalizacja: DDZ, Dzierżoniów, Dżersi Sitej :D
Konsola: Trinity S-RGH - Ace v2 by 15432
Podziękowania: 287

Następna strona

Powrót do Poradniki/Tutoriale

Kto przegląda temat

Użytkownicy przeglądający ten temat: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość